
Συνηθίζουμε στη ζωή μας να βάζουμε εμπόδια που επιλέγουμε, ως προστασία ή για να μην πάρουμε την ευθύνη. Κάθε φορά που λέω τα παρακάτω, υπνωτίζω τον εαυτό μου σε μια πεποίθηση ότι είναι λιγότερο ικανός/η. π.χ.
- πρέπει να: → σκλάβος
- δεν μπορώ: → αδύναμος
- φοβάμαι να: → ακινητοποιημένος
- χρειάζεται να: → αβοήθητος ή ατελής
Κάθε φορά που λέω: επιλέγω να / θέλω να, ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΝ ΕΧΩ ΕΓΩ! Ακόμα κι όταν λέω: Δεν θέλω να, έχω τη δύναμη της άρνησης και συχνά κρύβω μεγάλα αποθέματα δύναμης, ώστε να αντιστέκομαι.
Είναι η ΘΕΛΗΣΗ ΜΟΥ αυτή που καθορίζει την εμπειρία και τις πράξεις μου κι αυτή η θέληση φέρνει τη δύναμη και την ικανότητα. Όταν λέω θέλω να, έρχομαι σε επαφή όχι απλά με τις αναγκαιότητες, αλλά με τις πραγματικές επιλογές μου. Παράδειγμα:
→ Χρειάζομαι έναν σύντροφο.
→ Μπορώ να ζήσω και χωρίς σύντροφο.
→ ΘΕΛΩ να έχω έναν σύντροφο.
Είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που εκφραζόμαστε δεδομένου ότι ο λόγος έχει καθοριστική δύναμη στον προγραμματισμό του υποσυνειδήτου μας.
Εργασιακή υγεία
Οι εργαζόμενοι κάθε επιχείρησης αποτελούν πολύτιμους πόρους που έχουν ανάγκη από ευεξία και ψυχική υγεία προκειμένου να μπορούν να παραμένουν αποδοτικοί και δημιουργικοί στην εργασία τους. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το άγχος, η πίεση και τα παρατεταμένα ωράρια, μπορούν να δημιουργήσουν ένα έντονο στρεσογόνο κλίμα που επηρεάζει αρνητικά την υγεία, την ψυχολογία, τη συμπεριφορά και την απόδοση του εργαζόμενου.
Ήδη, πολύ μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως, εφαρμόζουν προγράμματα ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης στους εργαζομένους τους, μέσω διαλογισμών, γιόγκα και ατομικών ή ομαδικών συμβουλευτικών συνεδριών με σκοπό τη μείωση και διαχείριση του άγχους και των αρνητικών σκέψεων, αλλά και την τόνωση της θετικής τους ενέργειας. Επιπλέον, η εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας των εργαζομένων αποτελεί έναν από τους βασικότερους στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την περίοδο 2104-2020 που αποτυπώνεται σε ένα σύνολο νομοθετικών διατάξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για μία ποικιλία παρεμβάσεων που στοχεύουν στη χαρά και ευτυχία των εργαζομένων, με θετικά αποτελέσματα για την επιχείρηση, καθώς, διατηρώντας τη ψυχική και σωματική τους ισορροπία, βελτιώνεται η ομαδικότητα, η αποδοτικότητα και η δημιουργικότητα τους, αλλά περιορίζονται και οι απουσίες από την εργασία.
Related Posts
Πίεση στη δουλειά και πως αντιμετωπίζεται (Προσωποκεντρική Προσέγγιση)
ΠΕΛΑΤΗΣ: Αισθανομαι πιεσμενος στη δουλειά μου. Δεν θέλω να πάω. Το πρωί κάθε...
Stress Management: «Θωρακίστε» τους ανθρώπους σας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρεται στο στρες ως ένα από τα...
Τα οφέλη καλής ψυχικής υγείας στην εργασία
Τις τελευταίες δεκαετίες οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας έχουν οδηγήσει σε αύξηση...
Πίεση στη δουλειά και πως αντιμετωπίζεται (Συμπεριφορική Προσέγγιση)
ΠΕΛΑΤΗΣ: Αισθανομαι πιεσμενος στη δουλειά μου. Δεν θέλω να πάω. Το πρωί κάθε...