
Έχεις ποτέ αναρωτηθεί:
πόσα είδη νοημοσύνης υπάρχουν,
πόσα χρησιμοποιούμε,
πόσα μπορούμε να αξιοποιήσουμε,
πού στοχεύουν και
ποια είναι απαραίτητα;
Από μια σύντομη έρευνα που έκανα εντόπισα τα παρακάτω και τα παραθέτω, με μια ενδεικτική περιγραφή:
Γνωστική (Cognitive intelligence, IQ): η ικανότητα να αλληλεπιδρούμε με αριθμούς, τύπους και πράγματα, να κατανοούμε αφηρημένες έννοιες, να επιλύουμε προβλήματα και να μαθαίνουμε.
Συναισθηματική (Emotional intelligence (EI): η ικανότητα να αναγνωρίζουμε τα δικά μας συναισθήματα και αυτά των άλλων και να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα συναισθήματα και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Πνευματική Νοημοσύνη (Spiritual intelligence –SI): η ικανότητα να ενεργούμε με σοφία, κατανόηση, αποδοχή και συμπόνια, διατηρώντας παράλληλα την εσωτερική και την εξωτερική ειρήνη, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις
Πολιτισμική (Cultural Intelligence): η ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί αποτελεσματικά σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από πολιτισμική ποικιλομορφία.
Διαπολιτισμική (Intercultural Intelligence) : η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας μέσω των ομοιοτήτων των πολιτισμών
Θεωρία Πολλαπλής νοημοσύνη (multiple intelligences): Σύμφωνα με την οποία η νοημοσύνη µας χωρίζεται σε εννέα τομείς, που έχουν την έδρα τους σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου µας. Είναι εξίσου σημαντικοί, όχι όμως και το ίδιο αναπτυγμένοι σε κάθε άτομο.
- Μουσική – ρυθμική νοημοσύνη (Musical Intelligence): η ικανότητα να απολαμβάνεις, να εκτελείς και να συνθέτεις μουσικά κομμάτια.
- Χωροταξική νοημοσύνη (Visual–spatial Intelligence): η ικανότητα παρατήρησης και νοερού χειρισμού με επιδεξιότητα μιας μορφή ή αντικείμενου. Η αντίληψη από διαφορετική οπτική γωνία.
- Γλωσσική νοημοσύνη (Linguistic Intelligence): Η ευκολία στη χρήση των λέξεων και της γλώσσας και στην κατανόηση οδηγιών και σημασιών λέξεων.
- Λογικομαθηματική νοημοσύνη (Logical–mathematical Intelligence): η ικανότητα έρευνας, σχεδιασμού και πειραματισμού με το χειρισμό αντικειμένων ή συμβόλων με ελεγχόμενο και πειθαρχημένο τρόπο. Σχετίζεται με τη λογική, την αφαιρετική ικανότητα και την ικανότητα επαγωγικής και απαγωγικής λογικής.
- Κιναισθητική νοημοσύνη (Bodily–kinesthetic Intelligence): η ικανότητα του ελέγχου των σωματικών κινήσεων και χειρισμού αντικειμένων με δεξιοτεχνία. Περιλαμβάνει την αίσθηση του χρόνου, ξεκάθαρη αίσθηση του στόχου της φυσικής δράσης, μαζί με την ικανότητα εκπαίδευσης των αποκρίσεων.
- Σωματική νοημοσύνη (Physical ability Intelligence): η ικανότητα με την κίνηση του φυσικού σώματος να επιτυγχάνεται η επίλυση προβλημάτων, η έκφραση ιδεών και συναισθημάτων και η σύνδεση νου-σώματος
- Διαπροσωπική νοημοσύνη (Interpersonal Intelligence): η ικανότητα κατανόησης των άλλων ανθρώπων, των σκοπών, των κίνητρων και των ενδιαφερόντων τους. Η αποτελεσματική αλληλεπίδραση με τους άλλους.
- Ενδοπροσωπική νοημοσύνη (Intrapersonal inteligence): η ικανότητα για κατανόηση των βαθύτερων αισθημάτων, επιθυμιών και ιδεών του εαυτού. Αποτελεί ικανότητα προσωπικής γνώσης που στρέφεται προς τον ίδιο μας τον εαυτό.
- Φυσιοκρατική νοημοσύνη (Naturalistic inteligence):η ικανότητα ολιστικής κατανόησης του κόσμου και της πολυπλοκότητάς του – συμπεριλαμβανομένου του ρόλου τής ανθρωπότητας στην ευρύτερη οικοσφαίρα.
- Υπαρξιακή νοημοσύνη (life inteligence): Αυτή την νοημοσύνη κατέχουν οι άνθρωποι που προβληματίζονται με τα θέματα ύπαρξης και ανυπαρξίας, καλού και κακού, σωστού και λάθους, με μια σταθερή τάση να διευρύνουν τα πλαίσια της ανθρώπινης σκέψης.
- Ψηφιακή Νοημοσύνη ή Ψηφιακή Νοημοσύνη (Digital intelligence – DQ) : ένα ολοκληρωμένο σύνολο τεχνικών, γνωστικών, μεταγνωστικών και κοινωνικο-συναισθηματικών ικανοτήτων , που βασίζονται σε παγκόσμιες ηθικές αξίες και που επιτρέπουν στα άτομα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της ψηφιακής ζωής.
Ακολουθούν οι πειραματισμοί των ανθρώπων που κατέχουν και καλλιεργούν κάποια από τα παραπάνω αναφερόμενα είδη νοημοσύνης με τη μεταφορά νοημοσύνης στους υπολογιστές. Έτσι , προέκυψαν:
Η Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence (AI): Η δυνατότητα να “μαθαίνουν” οι μηχανές και τα υπολογιστικά συστήματα να μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά, και
Η Οργανοειδής νοημοσύνη (Οrganoid intelligence (ΟΙ): Βιοϋπολογιστές που λειτουργούν με ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα (επιστημονική φαντασία ή ;;;;)
Σίγουρα υπάρχουν και άλλες “υποδιαιρέσεις νοημοσύνης”, αλλά το θέμα που προκύπτει είναι ποια ή ποιες
- ακολουθούν ηθικούς κανόνες και
- σχετίζονται με την ουσιαστική ευτυχία μας;;;;
Related Posts
Κρυμμένα Μυστήρια
Αυτό που γνωρίζαμε συνειδητά στο παρελθόν, έχει γίνει σήμερα ασυνείδητο, έχει...
Φυσικά και μπορείς! Θέλεις;
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, διανύουμε τη φάση του ¨απολογισμού πεπραγμένων¨. Ένας...
9d Cosmos – Applied Quantum Numerology ©
Τι είναι το σύστημα «9d Cosmos – Applied Quantum Numerology ©»; Είναι μέθοδος...
Νοημοσύνη
Έχεις ποτέ αναρωτηθεί: πόσα είδη νοημοσύνης υπάρχουν, πόσα χρησιμοποιούμε,...