
ΠΕΛΑΤΗΣ: Αισθανομαι πιεσμενος στη δουλειά μου. Δεν θέλω να πάω. Το πρωί κάθε μέρα ξυπνάω κακόκεφος και μόνο που σκέφτομαι ότι θα ξαναπάω εκεί πνίγομαι.
Απόσπασμα από συνεδρία που ακολουθείται η συμπεριφοριστική προσέγγιση
θ. Τι είναι αυτό που σκέφτεσαι το πρωί που ξυπνάς για να πας στη δουλειά σου;
π. Δεν μπορώ να ξαναβρεθώ στο ίδιο περιβάλλον. Δεν αντέχω άλλο την πίεση. Με τους προϊσταμένους πάνω στο κεφάλι μου να θέλουν να μου φορτώσουν ένα σωρό δουλειά που δεν έχει κανένα νόημα. Δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα.
θ. Από πότε αισθάνεσαι έτσι;
π. Τον τελευταίο καιρό. Άλλαξε ο Προϊστάμενος και έχει έρθει ένας τύπος που δεν τον γουστάρω καθόλου. Δεν ξέρει τη δουλειά και παρόλα αυτά έχει πολλές απαιτήσεις. Μα δεν μπορούν να γίνουν τα πράγματα έτσι. Γιατί δεν το καταλαβαίνει;
θ. Του έχεις πει ότι δεν μπορούν να γίνουν τα πράγματα έτσι;
π. Κι αν του το πω, θα καταλάβει; Αφού είναι βλάκας.
θ. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι βλάκας;
π. ……..
θ. Υπάρχουν κάποια δεδομένα που έχεις αντιληφθεί, ώστε να τον χαρακτηρίζεις βλάκα;
π. …. Μα δεν καταλαβαίνει.
θ. Προσπάθησες να του εξηγήσεις; Αν τον δεις αυτόν τον ίδιο άνθρωπο εκτός δουλειάς, νομίζεις ότι είναι το ίδιο βλάκας;
π. Ο βλάκας, είναι βλάκας.
θ. Ένας βλάκας είναι αυτός που σε κάνει να νιώθεις τόσο πιεσμένος;
Ο πελάτης κοιτάει με φανερή έκπληξη.
θ. Πώς καταφέρνει αυτός ο βλάκας να σε καταπιέζει; Σκεφτηκες να του πεις ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και αλλιώς και μπορούν να είναι καλύτερα για όλους;
π. Δεν ακούει κανέναν.
θ. Πόσο καιρό έχεις αυτόν τον Προϊστάμενο;
π. Γύρω στο 6μηνο.
θ. Υποθέτεις ότι έχει προσαρμοστεί στη νέα του θέση;
π. Η καλή μέρα απ΄ το πρωί φαίνεται.
θ. Και οι άλλοι συνάδελφοί σου έχουν την ίδια άποψη;
π. Άλλοι ναι, άλλοι όχι. Ξέρεις τώρα πώς είναι αυτά τα πράγματα. Γλύφτες υπάρχουν παντού και πάντα. Όπως και σωστοί άνθρωποι που το μόνο που θέλουν είναι να κάνουν την δουλειά τους και να σηκωθούν να πάνε ήσυχα ήσυχα στο σπίτι τους.
θ. Δεν κατάλαβα αν έχουν και άλλοι συνάδελφοί σου το ίδιο πρόβλημα. Το έχετε συζητήσει μεταξύ σας;
π. Το βλέπω στα πρόσωπά τους. Δεν είναι και εύκολο να μπεις σε πόλεμο με τον προϊστάμενο. Καταλαβαίνεις! Μετά θα σε έχει στο μάτι.
θ. Τι νόημα έχει για σένα να μη σε έχει στο μάτι ο Προϊστάμενος;
π. Αστειεύεσαι; Δεν σε πρήζει! Δουλεύεις ήρεμα.
θ. Κι αν σε συμπαθεί και σε εμπιστεύεται;
π. Τότε γίνεσαι πιο αποτελεσματικός; Ξέρεις ότι αυτός ο άνθρωπος περιμένει από σένα να τον στηρίξεις!
θ. Θεωρείς ότι είναι σημαντικό για σένα να σε χρειάζεται κάποιος άνθρωπος και να μπορείς εσύ να τον στηρίξεις;
π. Ε, τι; Δεν είναι; Γι΄αυτό λέγεσαι άνθρωπος! Να μπορείς να βοηθάς και να στηρίζεις τον συνάνθρωπό σου όταν σε έχει ανάγκη.
θ. Αν κατάλαβα καλά μου είπες ότι εδώ και 6 μήνες, δεν θέλεις να πας στη δουλειά, επειδή ο ΠροΪστάμενός σου είναι ένας βλάκας που έχει πολλές απαιτήσεις, κάποιοι απ΄τους συναδέλφους σου νιώθουν ακριβώς έτσι, ότι δεν έχετε προσπαθήσει να του πείτε πως μπορούν να γίνουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα οι δουλειές που σας αναθέτει και πως αν ζητούσε τη βοήθειά σου, θα την προσέφερες με χαρά.
π. Κάπως έτσι. Με χαρά δεν θα την προσέφερα. Ας πάει και το παλιάμπελο θα ΄λεγα!
θ. Πάντως, αν θες τη γνώμη μου, πράγματι βλάκας είναι ο τύπος γιατί δεν βλέπει ότι προσφέρεσαι να δουλέψεις και να του βγάλεις περισσότερη δουλειά. Δεν είναι σωστός Μάνατζερ. Έτσι χρησιμοποιεί τρόπους λανθασμένους και δεν σε αξιοποιεί, κάτι που στο τέλος εκείνος θα καρπωθεί. Πώς νιώθεις μ΄αυτά που ακούς να λέω;
π. Αφού σου το ΄πα από την αρχή. Έτσι είναι.
θ. Να κάνουμε ένα υποθετικό σενάριο. Αν ήσουν εσύ ο Προϊστάμενος αυτής της υπηρεσίας, πώς θα λειτουργούσες;
π. Δεν θα έκανα τον ξερόλα. Θα ήμουν πιο φιλικός με τους συναδέλφους. Θα λειτουργούσα με ομαδικό πνεύμα. Το θέμα, για μένα, είναι να κάνουμε όλοι σωστά τη δουλειά μας και να περνάμε καλά. Όλα τ’ άλλα μπορούν να γίνουν.
θ. Σκέψου την περίπτωση να πας να του μιλήσεις και να του κάνεις προτάσεις. Αφού έχεις ένα πιο λειτουργικό μοντέλο υπόψη σου, ίσως να το δεχτεί.
π. Ποιος αυτός; Θα με σουτάρει μετά.
θ. Για ποιο λόγο να σε σουτάρει; Ίσως και να δει ότι έχεις φρέσκιες ιδέες που σε κείνον διαφεύγουν. Μπορεί να μην έχει βρεθεί κάποιος να του το πει. Με τους άλλους ανθρώπους γύρω σου όταν έχεις να τους κάνεις μια πρόταση που θα διευκολύνει κάποιο τομέα της ζωής τους δεν το κάνεις;
π. Εκεί είναι αλλιώς.
θ. Αν ένας φίλος σου ερχόταν σε σένα και είχε αυτό το πρόβλημα, τι θα του έλεγες να κάνει;
π. Θα του έλεγα: Φίλε, δυο λύσεις έχεις ή να τον γράψεις και να πας χαλαρά να κάνεις ό,τι μπορείς, χωρίς να ζορίζεσαι και να γυρνάς στο σπιτάκι σου κυριλέ ή πήγαινε και πιάστον και πες του πώς θέλεις εσύ να δουλεύεις. Βέβαια μπορείς να συνεργαστείς και με τους άλλους και να κάνετε μια επιτροπή να του τα πείτε πιο επίσημα. Να δει ότι τα πράγματα δεν είναι αστεία. Έχεις κότσια; Καλώς! Αλλιώς σκάσε και σκάβε!
θ. Και ποια από αυτές τις λύσεις θα έλεγες ότι είναι η καλύτερη; Εσύ ποια θα διάλεγες για τον εαυτό σου;
π. Ξέρω εγώ; Να πάω μόνος μου;
θ. Τι θα γινόταν αν πήγαινες μόνος σου;
π. Σου είπα θα με σουτάρει. Τώρα, όσο το σκέφτομαι, αν δεν πάω έτοιμος για καυγά, ψιλοχαλαρά, ίσως και να μιλήσουμε. Ξέρω πάλι, μωρέ, ….. διστάζω. Αφού ξέρει ότι δεν τον χωνεύω. Δεν βλέπει πως τον κοιτάω; Και η καλημέρα μισή μου βγαίνει. Ρε, μπας και είναι ανασφαλής; Μου φαίνεται ότι πρέπει να φοβάται. Τι έχω να χάσω; Το πολύ πολύ να μην δεχτεί αυτά που θα του πω. Και; Εγώ προσπάθησα. Αλλά κι αν με διώξει; Αν θυμώσει και μου αλλάξει θέση; Μήπως να μην κάνω τίποτα. Να πάω στη δουλειά να γυρίζω στο σπίτι και όλα καλά!
θ. ΄Ολη αυτή την πίεση, που σου δημιουργείται στη δουλειά, την κουβαλάς και στο σπίτι σου; Πώς συνεχίζεις τη μέρα, αφού σχολάσεις;
π. Στο σπίτι, γυρίζω κατάκοπος. Παλιά ερχόμουν πιο ανάλαφρος. Ξέρεις μεγάλη πίεση. Είναι και όλα τα άλλα, τα καθημερινά και καταλαβαίνεις. Ράκος. Ευτυχώς η γυναίκα μου δείχνει κατανόηση. Δεν με ζορίζει ιδιαίτερα με τα παιδιά, με τα ψώνια, με τις υποχρεώσεις. Ευτυχώς η σχέση μας είναι πολύ καλή. Με στηρίζει.
Αποστολία Βασιλείου
Related Posts
Απογραφή Τέλους χρήσεως
Ως Οικονομολόγος, έχω κατά νου πως, κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, οι οικονομικές...
Τα οφέλη καλής ψυχικής υγείας στην εργασία
Τις τελευταίες δεκαετίες οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας έχουν οδηγήσει σε αύξηση...
Εμπόδια και Εργασιακή Υγεία
Συνηθίζουμε στη ζωή μας να βάζουμε εμπόδια που επιλέγουμε, ως προστασία ή ...
Η λογιστική του (“Χριστουγεννιάτικου”) Πνεύματος
Άλλος ένας χρόνος μας αποχαιρετά και για άλλη μια φορά η ελπίδα ρίχνει τα...