
Οι πεποιθήσεις αντιπροσωπεύουν τις σταθερές αντιλήψεις, τις αξίες και τις γνώμες που έχουμε σχηματίσει για τον εαυτό μας, τους άλλους ανθρώπους και τον κόσμο γενικότερα. Ο τρόπος με τον οποίον ερμηνεύουμε τα γεγονότα και τις εμπειρίες μας επηρεάζεται σημαντικά από αυτές τις πεποιθήσεις. Μπορούν να είναι συνειδητές ή ασυνείδητες και να διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, η κουλτούρα, οι εμπειρίες μας και οι κοινωνικές επιρροές.
Οι πεποιθήσεις λειτουργούν σε ψυχολογικό επίπεδο με διάφορους τρόπους. Καταρχάς, λειτουργούν ως φίλτρα ερμηνείας. Όταν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση ή μια πληροφορία, οι πεποιθήσεις μας καθοδηγούν στο πώς την ερμηνεύουμε και την αξιολογούμε. Για παράδειγμα, αν έχουμε την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι είναι αξιόπιστοι, τότε θα τείνουμε να ερμηνεύουμε τις πράξεις των ανθρώπων γύρω μας με βάση αυτήν την πεποίθηση.
Επιπλέον, οι πεποιθήσεις μας επηρεάζουν τις σκέψεις μας και τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις. Όταν έχουμε μια θετική πεποίθηση για τον εαυτό μας, τότε τείνουμε να σκεφτόμαστε θετικά για τις ικανότητές μας και να αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση. Αντίθετα, αρνητικές πεποιθήσεις μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, όπως η αμφιβολία και η ανασφάλεια. Αυτές τις πεποιθήσεις δεν τις χρειαζόμαστε. Χρειάζεται να τις αλλάξουμε!!!!
Η αλλαγή μιας πεποίθησης που δεν μας εξυπηρετεί πλέον είναι μια προκλητική διαδικασία που απαιτεί ανοιχτό μυαλό, υγιή αυτοκριτική, χρόνο, δέσμευση και αντοχή. Είναι μια συνεχής και δυναμική διαδικασία που μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε και να εξελίσσουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία γύρω μας
Ποια βήματα θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε;
Αναγνωρίζω και κατανοώ την πεποίθηση: Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ποια είναι η πεποίθηση που θέλουμε να αλλάξουμε και να κατανοήσουμε πώς και πότε αυτή η πεποίθηση ξεκίνησε ή ενισχύθηκε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανασκόπηση παλαιότερων εμπειριών ή συναισθημάτων.
Προσδιορίζω με ποιον τρόπο επηρεάζει τη ζωή μου αυτή η πεποίθηση: Πώς η πεποίθηση αυτή συμβάλλει ή παρεμποδίζει την πρόοδό μας; Ποιες αποφάσεις ή δράσεις επηρεάζει ή πυροδοτεί; Παίρνουμε χρόνο, παρατηρούμε και καταγράφουμε ποια ή ποιες πεποιθήσεις βρίσκονται πίσω από τη συμπεριφορά μας.
Δημιουργώ μια νέα πεποίθηση: Με βάση την κατανόησή μας για το πώς θέλουμε να αισθανόμαστε ή να συμπεριφερόμαστε, δημιουργούμε μία νέα πεποίθηση που μας υποστηρίζει καλύτερα. Για παράδειγμα, αν η παλιά πεποίθηση ήταν “δεν είμαι αρκετά καλός/η”, η νέα πεποίθηση μπορεί να είναι “είμαι ικανός/η και αξίζω”.
Ενισχύω τη νέα πεποίθηση: Αναζητήστε εμπειρίες και πληροφορίες που υποστηρίζουν τη νέα μας πεποίθηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την άσκηση νέων συμπεριφορών, την ανάγνωση ή τη μάθηση νέων πραγμάτων, ή την επανεξέταση παλαιότερων εμπειριών με
Εφαρμόζω τη νέα πεποίθηση: Μόλις δημιουργήσουμε τη νέα μας πεποίθηση, είναι σημαντικό να την εφαρμόσουμε στη ζωή μας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αλλαγή τού τρόπου με τον οποίον αντιδρούμε σε ορισμένες καταστάσεις, αλλαγή τών μοτίβων σκέψης μας ή ακόμα και αναπροσαρμογή τής συμπεριφοράς μας. Κάθε φορά που ενεργούμε με τρόπο που ευθυγραμμίζεται με τη νέα μας πεποίθηση, την ενισχύουμε, καθιστώντας την πιο δυνατή.
Εξασκούμαι στο Mindfulness: Είμαι παρατηρητής σημαίνει είμαι παρών και έχω επίγνωση του κόσμου γύρω μου. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε μια πεποίθηση, καθώς μπορεί να μας επιτρέψει να παρατηρήσουμε πότε επαναλαμβάνουμε τα παλιά πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς. Όταν το παρατηρήσουμε, μπορούμε συνειδητά να επιλέξουμε να ενεργήσουμε με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τη νέα μας πεποίθηση.
Ζητάω υποστήριξη: Η αλλαγή μιας πεποίθησης μπορεί να είναι μια προκλητική διαδικασία και κάποιες φορές είναι χρήσιμο να αναζητήσουμε υποστήριξη από άλλους. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα μιλήσουμε σε έναν έμπιστο φίλο ή μέλος τής οικογένειας για τη νέα μας πεποίθηση και τις προσπάθειές μας να την εφαρμόσουμε ή θα μπορούσε να σημαίνει ότι αναζητάτε τη βοήθεια ενός επαγγελματία, όπως ένας ψυχολόγος ή ένας προπονητής ζωής.
Έχω υπομονή: Η αλλαγή μιας πεποίθησης δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη και είναι σημαντικό να είμαστε υπομονετικοί με τον εαυτό μας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Είναι μέρος αυτής της διαδικασίας άρα πολύ εντάξει να κάνουμε λάθη και μερικές φορές να ξαναπέφτουμε στα παλιά πρότυπα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να το παρατηρούμε και να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να εργαζόμαστε προς τον στόχο μας.
Γιορτάζω την πρόοδό μου: Κάθε βήμα που κάνουμε για να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις μας, όσο μικρό κι αν το θεωρούμε, είναι αιτία γιορτής. Αναγνωρίζουμε την πρόοδό μας και επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για την προσπάθεια που καταβάλουμε. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να παρακινήσουμε τον εαυτό μας να συνεχίσει το ταξίδι της αλλαγής και να κάνει τη διαδικασία πιο ευχάριστη.
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν αναθεωρούμε τις πεποιθήσεις μας, είναι βέβαιο ότι αλλάζει ο τρόπος που σκεφτόμαστε και ενεργοποιούμε μια αλυσιδωτή αντίδραση που επηρεάζει την προσωπική μας ζωή και την κοινωνία γύρω μας.
Οι πεποιθήσεις μας μπορούν να εξελιχθούν και να αλλάξουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας καθώς αποκτούμε νέες εμπειρίες, ανακαλύπτουμε νέα δεδομένα και επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αναθεωρήσει τις προηγούμενες απόψεις του. Είναι σημαντικό να διατηρούμε μια ανοιχτή νοοτροπία και να είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε και να αξιολογήσουμε τις πεποιθήσεις μας με ένα κριτικό πνεύμα.
Μια αλλαγή πεποιθήσεων μπορεί να μας ενθαρρύνει να αναζητήσουμε νέες ευκαιρίες, να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και να επιδιώξουμε τους στόχους μας με διαφορετικό και πιο αποτελεσματικό τρόπο. Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου η ελεύθερη έκφραση ιδεών και ο αμοιβαίος σεβασμός γίνονται πρωταρχικές αξίες.
Related Posts
“Δάσκαλε, πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την απομόνωση;”
"Καθαρίστε το σπίτι σας. Σε Βάθος. Σε κάθε γωνιά. Ακόμη και εκείνες που δεν...
Αποστολία Βασιλείου: “Εγώ ως Σύμβουλος”
Ουδέποτε είχα κατά νου, να ασχοληθώ με την Συμβουλευτική. Μέχρι που η...
Κρυμμένα Μυστήρια
Αυτό που γνωρίζαμε συνειδητά στο παρελθόν, έχει γίνει σήμερα ασυνείδητο, έχει...
Τα τέσσερα στυλ γονεϊκής συμπεριφοράς δημιουργούν τον Ηγέτη της ενήλικης ζωής (δ’ μέρος)
Το συγκεκριμένο μοντέλο (γονεϊκή συμπεριφορά παραμέλησης) είναι γνωστό ως ο «μη...